Logo Diamant Juweelwinkel

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN VINTAGE EN ANTIEKE SIERADEN?

Bij oudere sieraden wordt er vaak gesproken over antieke en vintage sieraden. Dit zijn termen die worden gebruikt om aan te duiden wanneer deze sieraden zijn gemaakt. Maar wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen vintage en antiek?

Wat zijn vintage sieraden?

Als we het over vintage sieraden hebben, bedoelen we sieraden die tussen de 50 en 100 jaar oud zijn en die nog steeds in goede staat bewaard zijn gebleven. Sieraden uit de periode van ca. 1920 tot en met 1970 werden op grote schaal gemaakt en kent veel verschillende stijlen. Denk bijvoorbeeld aan de Art Deco (1920-1940).

Tegenwoordig zijn vintage sieraden erg populair en door de verkoop van vintage sieraden wordt er op een duurzame manier met goud en andere edel materialen om gegaan. Er hoeft namelijk niet opnieuw goud, zilver of een ander edelmetaal uit de grond voor worden gehaald en het hoeft ook niet opnieuw gesmolten te worden. Dit is goed tegen massaproductie en goed voor de natuur. De edelsmid heeft het sieraad immers al met passie en ambacht gesmeden. Een win-win situatie dus!

Mooie en bijzondere sieraden hoeven niet nieuw te zijn. Sterker nog, vaak is het tegenovergestelde waar. Veel oudere sieraden hebben door de jaren heen veel meegemaakt. Ieder vintage sieraad is authentiek omdat het zijn eigen verhaal heeft. Door het te dragen, zet jij dit unieke verhaal voort en blaas je er nieuw leven in!

Gouden broche met bloedkoraal

Vintage gouden broche met bloedkoraal (ca. 1960)

Vintage gouden oorstekers met granaat (ca. 1960)

Wat zijn antieke sieraden?

Antieke sieraden zijn authentieke sieraden die minstens een eeuw oud zijn. Een
antiek sieraad is met de hand gemaakt waardoor er veel liefde en tijd in is gestoken. Vandaag de dag is een antiek sieraad vervaardigd van vóór 1920. De oudheid maakt het sieraad bijzonder zeldzaam. Hierdoor is een antiek sieraad van grote waarde. Antieke sieraden kennen verschillende stijlen, zoals Victoriaans (1837-1901), Art Nouveau (1890-1910) en Art Deco (1918-1940).
Antieke sieraden zijn vaak bijzonder zeldzaam omdat ze zo oud zijn. Dit is een reden waarom antieke sieraden zo waardevol kunnen zijn. Antieke sieraden zijn net als vintage sieraden origineel, stijlvol, duurzaam en bovenal erg uniek. Dit maakt dat ook antieke sieraden tegenwoordig zo populair zijn bij juweelliefhebbers.

 

Het eerste verschil tussen vintage en antieke sieraden is de datering. Vintage sieraden zijn tussen de 50 en 100 jaar oud en antieke sieraden zijn ouder dan 100 jaar. Bij sommige sieraden is er een meesterteken op het sieraad gegraveerd dat kan duiden op de periode waarin het sieraad is vervaardigd.

Een ander verschil is dat antieke sieraden altijd met de hand zijn gemaakt. Enkele vintage sieraden zijn ook met de hand gemaakt maar dus niet allemaal. Door deze twee verschillen zijn antieke sieraden vaak van hogere waarde dan vintage sieraden.

victoriaanse gouden ring

Victoriaanse gouden ring met diamant en robijn (1837-1901)

18 karaat witgouden entourage ring met diamanten 0,62 ct.

Art-deco witgouden verlovingsring (1918-1940)

Tegenwoordig is het combineren van oud met nieuw super populair. Veel mensen gingen je voor in het dragen van gouden en zilveren vintage en antieke sieraden.

Bekijk onze collectie vintage, antieke en pre-owned sieraden