Logo Diamant Juweelwinkel

SOORTEN SCHAKELS

Op zoek naar de perfecte ketting of armband? Het is essentieel om te weten welk type schakel het beste bij jouw stijl en behoeften past. Bij ons hebben we een uitgebreide lijst samengesteld met de meest voorkomende schakels, gerangschikt in alfabetische volgorde. Ontdek deze variëteit aan schakels en vind degene die jouw sieraad een unieke uitstraling zal geven.

Anker schakel

Dit is een schakeling van ovale, soms wat hoekige, schakels. Dit is een wat moderner type ketting.

Anker schakel

Bamboo schakel

Dit is een subtiele schakel met een vlotte uitstraling. Het snoer wisselt tussen bolletjes en dichte buisjes.

Bismark schakel

Een dubbele schakel ketting. Aan beide kanten zijn dezelfde type schakels gebruikt, ze zijn over de hele ketting aan elkaar gesoldeerd. Soms is de binnenkant glad gemaakt zodat er een soort derde schakel vormt.

BISMARK SCHAKEL KETTING

Bolletjes schakel

De bolletjes schakel ketting is een koord van bolletjes, vaak door een pinnetje verbonden aan elkaar.

Bolletjes schakel

Cardano schakel

Een cardano schakel heeft een schub-achtige, stijlvolle uitstraling. Vaak rond, soms plat. De schakels hebben een ovale vorm en zijn aan elkaar gesoldeerd zodat het een stijlvolle gladde ketting wordt.

Cardano schakel

Closed for ever

Een sterke constructie met een afwisseling van grote ovale schakels met een hoekige
buitenkant, en een kleinere ovale schakel. Een tijdloos ontwerp.

Closed for ever schakel ketting

Cobra schakel

Een elegante schakel om te zien. Het is een ronde of platte ketting van driehoekige schakels die nauw tegen elkaar zijn soldeert.

Cobra schakel

Cuban chain

Dit is een extreme versie van de gourmet schakel. De Cuban schakel ketting is breed en massief. Ook zijn ze vaak vol gezet met edelstenen zoals diamant. Dit wordt ook wel ‘iced chain’ genoemd.

Classic Cuban Chain (goud)
Iced Cuban Chain (goud)

Fantasie schakel

Dit kan van alles zijn. Veel edelsmeden maken graag iets wat uniek is. Hier is niet altijd een naam voor dus plaatsen wij het onder het kopje fantasie. Hier zijn een paar voorbeelden.

Fantasie schakel
Fantasie schakel

Figaro schakel

Een echte klassieker. Tussen elke 3 (soms wat meer) gourmet schakels is een langere schakel gezet. Leuk om te weten; De naam is afgeleid van de hoofdrol speler Figaro, uit de Italiaanse opera ‘Barbier van Sevilla’.

Figaro schakel ketting

Franco Schakel

Robuust en opvallend. De franco schakel is vaak wat breder dan andere schakels, het lijkt een beetje op een vierkant vlechtwerk van gourmetschakels. In ketting vorm is het geschikt voor zware hangers.

Franco schakel

Galleriedraad

Vooral vintage te vinden. Galleriedraad kan erg variëren in uitstraling. Het kan een draad van bloembladeren zijn, of een breed kant-achtig patroon. Ook kan het een brede schakel band zijn met aan de rand kroontjes. Wat dit type ketting wél gemeen heeft is een brede band aan sierlijke vormen wat een romantische uitstraling geeft.

Galeriedraad schakel ketting en armband

Gedraaide schakel

Een echt vrouwelijk type schakel in een draaiend ontwerp, wordt ook wel eens rope genoemd omdat het op touw lijkt. Het zijn veel kleine schakels die de draai vormen. De gedraaide schakel krijgt, door de verschillende hoeken die te zien zijn, een mooie schittering van de weerkaatsing van het licht.

Gedraaide schakel

Gourmet schakel

Weer een echte klassieker. Op onze site de meest voorkomende schakel. Het is een ovale schakel met een lichte draai erin. Er zijn een aantal variaties op zoals;

Gourmet schakel
Ronde gourmet schakel
Franse Gourmet schakel

Infinity schakel

De naam spreekt voor zich, het is een aan één schakeling van schakels met de vorm van het infinity teken.

Infinity schakel

Jasseron schakel

Nog zo’n klassieker. Een aan één schakeling van ronde, half holle schakeltjes. Dit type schakel wordt ook al eeuwen gemaakt. Antieke jasseron schakel kettingen kun je herkennen aan dat er steeds 2 ringetjes aan elkaar gesoldeerd zijn.

Jasseron schakel

Koningsketting/Byzantijnse schakel

Dit type, ook wel koningsschakel genoemd, is vrijwel direct te herkennen. De schakeling ziet er nogal ingewikkeld uit. Er is een ronde, en een vierkante variant. De Byzantijnse schakel wordt al eeuwen gebruikt.

Konings schakel / koningsketting

Marine schakel

Ook wel eens Gucci schakel genoemd. Het is een variant op de anker schakel, maar dan met een verbinding door het midden van de schakel.

Marine schakel

Mesh schakel

De mesh schakel heeft een elegante uitstraling. Het is een door gouden/zilveren draad geweven holle buis. De ketting is soepel en vaak geschikt voor een hanger.

Mesh schakel

Monte Carlo schakel

Naast een prachtige stad in Monaco is het ook een type schakel. Altijd een bijzonder ontwerp om te zien. Een aantal rechthoekige schakels, met een staafje of balletje door het midden, worden verbonden met een springveer-vorm. Meestal bicolor goud.

Monte Carlo schakel

Omega schakel

Een zeer stijlvolle ketting om te zien. De schakels zijn rond/halfrond en heel strak op elkaar gezet. De schakels zijn heel glad gepolijst en kan een spiegelend effect hebben.

Omega schakel

S-schakel

De naam spreekt voor zich, de schakels hebben een S-vorm en zijn dicht tegen elkaar
aan gezet.

s-schakel ketting

Singapore schakel

Dit is een dubbel schakel snoer van ovale gedraaide schakels die in elkaar verweven zijn.

Singapore schakel

Slangen schakel

Deze schakels zijn glad en rond. De schakels zijn dicht op elkaar gezet en vormen in het geheel een buis. De ketting flexibel maar kan niet dubbelgevouwen worden.

Slangenschakel

Scroll schakel

Een bijzondere ketting om te zien. Ieder schakeltje is een soort opgerold gouden draad.

Scroll schakel

Staafjes schakel

Spreekt eigenlijk voor zich. Bij deze ketting zijn er dunne staafjes aan één geschakeld. Een subtiele en moderne schakel ketting of armband.

Staafjes schakel

Panter schakel

Dit is een brede band van ovale schakeltjes in meerdere rijen naast elkaar. De schakels zijn niet strak naast elkaar gezet maar met een halve schakel tussen ruimte, zo lijkt het een beetje op panterprint.

Panter schakel

Prince of Wales

Bij deze bijzonder mooie naam hoort een bijzonder mooie schakel. Dit lijkt een beetje op een dubbele schakel ketting. De schakels zijn steeds met 4 ringen aan elkaar verbonden.

Prince of Wales schakel

Venetiaanse schakel

Dit is een aan één schakeling van vierkante schakeltjes. Ze vormen een slanke en stijlvolle ketting, meestal geschikt voor een hanger.

Venetiaanse schakel

Vossenstaart schakel

De vossenstaat schakel heeft zijn naam te danken aan zijn uiterlijk. Door een schakeling van schuine lussen in v-vorm tegenover elkaar krijgt de ketting de uitstraling van een vossenstaart.

Vossenstaart schakel

Visgraat schakel

Ook deze schakel heeft zijn naam te danken aan het uiterlijk. De schakels zijn plat en in tegengestelde richting tegenover elkaar aan elkaar geschakeld. Het voelt glad aan.

Visgraad schakel